Hoe nieuwsgierig ben jij?

Nieuwsgierigheid is een eigenschap waar iedereen mee geboren wordt. Het zorgt ervoor dat we de wereld gaan ontdekken. Baby’s willen steeds nieuwe dingen bekijken, voelen en proeven. Zo leren ze de wereld om hen heen kennen. 

Niet iedereen ontdekt de wereld op dezelfde manier. Sommige mensen vinden dingen die ze niet kennen, het onbekende, heel interessant. Andere mensen willen zich meer verdiepen in dingen waar ze al bekend mee zijn. De een is op zoek naar nieuwe ervaringen, dingen doen, zien, ruiken en voelen. De ander wil vooral meer te weten komen. Wij willen met ons onderzoek te weten komen hoe mensen van elkaar verschillen.

De eerste analyses hebben we uitgevoerd op de data van 2366 proefpersonen. Zie hier het persbericht van maart 2024.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

We willen bijvoorbeeld beter begrijpen hoe nieuwsgierigheid tijdens het je leven verandert. Zijn kinderen op een andere manier nieuwsgierig dan oudere mensen? Willen oudere mensen vooral weten en jonge mensen vooral nieuwe dingen ervaren en doen? Willen kinderen en jongeren snel en veel zien en ouderen juist minder, maar wel uitgebreid? Zijn er verschillen tussen mensen van dezelfde leeftijd? 

Wij zoeken antwoorden op dit soort belangrijke vragen over nieuwsgierigheid. Daarom hopen we dat veel mensen tussen 8 en 110 jaar meedoen aan ons onderzoek.